Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN by měla bojovat s falešnými zprávami. Jsou jako virová epidemie, tvrdí Rusko

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Moskva - Sekretariát Organizace spojených národů pro boj s falešnými zprávami a dezinformacemi by měl vypracovat strategie, které by vyšly jako součást rezolucí Valného shromáždění. S tímto požadavkem nově přišlo Rusko.

"Škody způsobené dezinformacemi jsou plně srovnatelné se škodami způsobenými virovou epidemií. Proto, stejně jako v případě jakékoli přeshraniční pandemie, je třeba vypracovat strategie boje proti této hrozbě na národní úrovni," řekla zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Novou krizi prý vyvolala politická turbulence a návrat mnoha států k praktikám informační války z dob studené války. Média tak podle Zacharovové procházejí krizí důvěry veřejnosti. Upozornila na úpadek svobody slova a objektivity médií.

Ruská armáda v únoru zřídila jednotky pro "informační operace", které mají chránit ruské národní zájmy před kybernetickou propagandou. Podle evropských a amerických špionážních agentur přitom právě falešné zprávy a útoky hackerů Rusko využívá.

V České republice letos v rámci ministerstva vnitra začalo fungovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

Témata:  Rusko OSN (Organizace spojených národů) svoboda médií

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy