Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko podniklo nálety proti PKK v Iráku a Sýrii, USA protestují

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Washington/Ankara - Turecká armáda při úterním náletu na separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK) zabila také irácké a syrské Kurdy, kteří se podílejí na boji proti Islámskému státu (IS). Vojenskou akci dnes kritizovaly Spojené státy.

O náletech v úterý telefonicky hovořil americký ministr zahraničí Rex Tillerson se svým tureckým kolegou Mevlütem Çavuşogluem. USA poukázaly na to, že Turecko je členem mezinárodní koalice zapojené do boje proti IS, avšak své akce proti PKK s touto koalicí nekonzultovalo.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) dnes oznámila novou bilanci, podle níž při útoku v Sýrii turecká letadla zabila 28 členů syrských kurdských milicí (YPG), považovaných koalicí za cenné spojence v boji proti IS. Turecko je ale označuje za odnož PKK a za teroristy.

V Iráku byli při úterních náletech zasaženy jednotky iráckých pešmergů, bojujících s iráckou armádou proti IS. O život přišlo nejméně šest členů těchto kurdských oddílů. Turecká armáda pokračovala v útocích v Iráku také dnes a ohlásila, že zabila šest členů PKK.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner novinářům řekl, že USA vyjádřily hluboké znepokojení nad počítáním Turecka. "Koalice ty nálety neschválila, vedly ke ztrátě životů v řadách našich spojenců," řekl Toner. Podle jeho slov to poškozuje boj proti radikálům. "Uznáváme obavy Turecka z PKK, avšak takové akce poškozují úsilí v boji proti IS a rovněž naše partnery bojující proti IS v terénu," sdělil Toner.

Témata:  Turecká armáda PKK Turecko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy