Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kancléřka Merkelová považuje roztržku s Netanjahuem za politováníhodnou

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podle německé kancléřky Angely Merkelové je zrušení schůzky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s německým ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem politováníhodné. V demokracii je běžné, že se politik setkává i s opozičními organizacemi.

Netanjahu jednání zrušil kvůli tomu, že se Gabriel sešel se zástupci nevládních organizací, které kritizují izraelské zacházení s Palestinci.

"I při zahraničních cestách kancléřky jsou pravidelně na programu setkání s nevládními organizacemi, zástupci občanské společnosti. V demokracii by to mělo být pro zahraniční návštěvy bez problémů možné mluvit s kritickými zástupci občanské společnosti," uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Mluvčí ministerstva zahraničí Sebastian Fischer uvedl, že se Gabriel o možnosti zrušení úterní schůzky dozvěděl až v Izraeli v noci z neděle na pondělí. Krok Netanjahua považuje šéf německé diplomacie za překvapivý. Význam vztahů s Izraelem by se ale podle Seiberta snížit neměl.

Za rozhodnutí Gabriela (SPD) nezrušit schůzky s nevládními organizacemi se dnes postavil i ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Netanjahu podle něj Gabriela postavil před zkoušku a šéf německé diplomacie v ní udržel nervy, což se pro německého ministra zahraničí sluší.

Bývalý velvyslanec Izraele v Německu Avi Primor vyjádřil přesvědčení, že rozhodnutí Netanjahua bylo motivováno především vnitropolitickými ohledy a se spolkovou republikou tolik nesouvisí. Předsedkyně německo-izraelské společnosti Gitta Connemannová se zase nechala slyšet, že měl větší cit projevit Gabriel.

Témata:  Angela Merkelová Benjamin Netanjahu Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy