Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli bojům v Jižním Súdánu muselo opustit domov dalších 25.000 lidí

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Juba – Kvůli úterních bojům ve městě Kodok v Jižním Súdánu bylo vysídleno nejméně 25 tisíc lidí. S odkazem na dnešní prohlášení Lékařů bez hranic o tom informovala agentura AP.

V zemi už od roku 2013 probíhá občanská válka. Konflikt způsobil jednu z největších uprchlických krizí na světě a vyhnal ze země více než 1,6 milionu obyvatel.

V úterý podle svědků incidentu bylo u Kodoku zahájeno ostřelování. Dnes bylo město prázdné a v oblasti prý byly k vidění vojenské vrtulníky. V důsledku bojů se místním obyvatelům nedostává humanitární pomoc a pitná voda. Civilisté proto prchají do sousedního města Aburoc.

Šéf mise OSN v Jižním Súdánu David Shearer v úterý řekl Radě bezpečnosti OSN, že v okolí Kodoku zahájila ofenzívu jihosúdánská vláda a že vysídleno může být až 70.000 lidí. „Žádná část země není vůči konfliktu imunní... Ani jedna ze stran nedodržuje příměří," řekl.

Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. Země se ocitla v občanské válce v roce 2013, když se prezident Salva Kiir pocházející z etnické skupiny Dinka rozešel s viceprezidentem Riekou Macharem, který patří k Nuerům. Loni v prosinci OSN varovala, že etnické násilí v Jižním Súdánu může vyústit v genocidu. V důsledku nepokojů přišly o život desítky tisíc lidí.

Témata:  Jižní Súdán OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy