Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinci vyhlásili generální stávku. Vyjadřují solidaritu s vězni, kteří drží hladovku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Rammaláh - Palestinci na dnešek vyhlásili generální stávku ze solidarity s palestinskými vězni v izraelských nápravných zařízeních, kteří jedenáctým dnem drží protestní hladovku.

Ve správním středisku Západního břehu Jordánu Ramalláhu byly dnes podle agentury AFP prázdné ulice, obchody zavřené a doprava zastavena.

"Je to za mnoho let bezprecedentní stávka. Účastní se všechny sektory - doprava, pekárny, obchody, soukromníci a obchodní instituce. A je to teprve začátek," prohlásil Chalíl Rizak, který stojí v čele obchodních odborů.

K hladovce, kterou vyhlásil prominentní člen palestinské strany Fatah Marván Barghútí, se od 17. dubna připojilo asi 1500 vězněných Palestinců. Barghútí byl zatčen za svou roli při minulých protiizraelských povstáních v roce 2002 a později byl odsouzen za vraždu na pět doživotních trestů.

Mezi stávkujícími, kteří už se začali shromažďovat na náměstí Jásira Arafata v Ramalláhu, byl také Udaj Humajd. "To je minimum, co pro naše vězně můžeme udělat," řekl. "Můžeme jim obětovat jeden den, když oni dali celé roky svého života," řekl další stávkující.

Od zahájení okupace palestinských území, tedy od války v roce 1967, prošlo izraelskými věznicemi 850.000 Palestinců. Izrael mnohé zadržuje bez soudu, protože využívá zákona o terorismu.

Témata:  Palestina Izrael věznice

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy