reklama

Výzkum publikovaný v magazínu Soft Matter ukazuje, že měkká hmota vycházející ze zadních konců slonů, pand, prasat i psů se vysouvá z konečníku díky vrstvě hlenu, která umožňuje vykonat tuto základní biologickou potřebu velmi rychle - za 12 vteřin je podle měření vědců vše hotovo. 

„Vůně tělesného odpadu láká predátory, kteří jsou pro zvířata nebezpeční. Pokud budou déle vylučovat, vystavují se riziku odhalení,“ vysvětluje Patricia Yangová, strojní inženýrka na Georgia Institute of Technology v Atlantě.

Yangová a její kolegové natáčeli slony, pandy a divoká prasata v tamní zoologické zahradě a psa jednoho z členů týmu při vyprazdňování. Ačkoliv se hmotnosti těchto zvířat pohybuje v rozmezí od 4 do 4000 kg, je doba trvání defekace konstantní, zjistili. Takový soulad mezi zvířaty je podle vědců velmi zajímavý.

Uvádí také například, že úroveň tlaku, který zvířata použijí k vyloučení stolice, je konstantní a nezávislá na tělesné hmotnosti. To znamená, že ať už je to člověk nebo myš, použitý tlak je stejný. Toto zjištění je podobné jako u výzkumu, který ukázal, že savci potřebují stejné množství času k vyprázdnění močového měchýře.

Studie také zjistila, že vrstvy hlenu nacházejíce se u všech savců hrají klíčovou roli při vylučování exkrementů. Pokud je tento hlen pohlcen stolicí, dochází k velmi nepříjemné situaci - zácpě.

Tým Yangové také použil Youtube videa zvířat, aby mohl změřit průměrnou dobu defekace u 23 různých druhů. „Je překvapující, jaké množství takových online videí jsme našli. Pochází většinou ze zoologických zahrad, kde si turisté nahrávají zvířata,“ upřesňují vědci.

Díky studiu zvířat v zoo vědci také zjistili, že savci v průměru vyloučí z těla asi 1 procento své tělesné hmotnosti ve výkalech. Pro srovnání – ve stravě přijmou asi 8 procent své tělesné hmotnosti.