reklama

Podle deníku Der Spiegel němečtí federální prokurátoři v současné době vyšetřují nejméně 70 Afghánců, i když není jasné, zda jsou podezřelí z napojení na známou islamistickou skupinu Taliban.

Šest z nich bylo skutečně zadrženo, a případy proti několika dalším se připravují. Generální prokurátor Peter Frank už varoval politiky, že orgány, které se také potýkají s podezřelými islámskými sympatizanty, jsou nyní na „hranici svých schopností“.

Odhalení týkající se bojovníků Talibanu v Německu by mohlo mít dopad na prezidentské volby v sousední Francii - protiimigrační Marine Le Penová se o křeslo v Elysejském paláci utká s někdejším ministrem hospodářství Emmanuelem Macronem. Do voleb šla například se slibem zastavit nelegální migraci a uzavřít hranice země.

Radikální islamisté již dříve využili Schengen, bývalý šéf Interpolu Roberta Noblea jej označil za „mezinárodní bezpasovou zónu pro teroristy“. Evropa byla v poslední době sužována řadou teroristických útoků spáchaných migranty. Radikálové, kteří při několika různých příležitostech útočili ve Francii, často pocházeli z extremistických enkláv v sousední Belgii.