Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt mezi Macronem a Varšavou? Polská vláda se ohradila proti hrozbě unijními sankcemi

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Varšava/Paříž - Kandidáta na prezidenta Francie Emmanuel Macron ve čtvrtek pohrozil, že pokud ve volbách zvítězí, zasadí se o přijetí sankcí EU vůči Polsku. Proti jeho slovům se dnes Varšava ohradila.

Důvodem zjevně předvolebního prohlášení je zamýšlený přesun výroby firmy Whirlpool z francouzského Amiens do polské Lodže.

Otázka je  velmi citlivá. Jde o problém ztráty pracovních míst. V Amiens hrozí, že přijde o práci kolem 290 dělníků. Jak Macron, tak jeho soupeřka Marine Le Penová proto továrnu ve středu navštívili.

Macron pak ve čtvrtečním rozhovoru poskytnutém deníku Voix du Nord řekl, že se zasadí o to, aby EU přijala vůči Polsku sankce, protože "porušilo všechny unijní principy". Slíbil přitom, že během tří týdnů po prezidentských volbách "bude ve věci Polska přijato rozhodnutí".

Mluvčí polské vlády Rafal Bochenek označil Macronovo vyjádření za "nešťastné". "Nehodí se, aby Polsko bylo takovýmto způsobem zneužíváno ve volební kampani ve Francii," prohlásil podle deníku Rzeczpospolita. "Ukazuje se, že v rámci EU jsou protekcionistické tendence stále přítomné, tendence, které negativně ovlivňují rozvoj svobodného trhu a jsou zjevně v rozporu s hodnotami, které by měly být základem budování EU," dodal Bochenek.

Témata:  Polsko Emmanuel Macron Francie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy