Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úder blesku: Litevská armáda zahájila největší vojenské cvičení letošního roku

Vilnius, Litva
Vilnius, Litva
Foto: Pixabay

Vilnius - V Litvě dnes začalo největší vojenské cvičení v letošním roce, potrvá do 7. května. Manévrů se společně s 3000 vojáky účastní i 200 policistů a 200 představitelů dalších útvarů, jako například protiteroristická jednotka Aras, hasiči, pracovníci nemocnic nebo obecních úřadů.

Manévry dostaly název Úder blesku. "Budeme simulovat různé neobvyklé situace, jako jsou například hybridní válka nebo teroristické útoky na obecní úřady. Podle scénáře se neznámí pachatelé pokusí vyvolat nepokoje a výtržnosti v ulicích nebo obsadit budovy úřadů," řekl vedoucí cvičení generálmajor Vitalijus Vaikšnoras.

Cílem manévrů je kromě cvičení i vyhodnocení rychlosti a efektivity reakcí příslušníků policie, záchranných složek a armády na neobvyklou situaci a jejich schopnosti ochránit zdraví a majetek civilistů. Pro tyto účely také Litva postavila v roce 2016 speciální cvičiště pro boj ve městě.

Litva loni zvýšila ve srovnání s průměrem svých evropských spojenců svoje výdaje na armádu o třetinu. V roce 2016 utratila až o 575 milionů eur (asi 15,5 miliardy Kč) více než v roce 2015.

Témata:  Litva Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy