Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron bojuje proti ruským médiím. Vykázal je ze svých akcí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž/Moskva - Volební tým Emmanuela Macrona vykázal ze svých akcí zástupce ruské agentury Sputnik a ruské televizní stanice RT. Mluvčí francouzského prezidentského kandidáta je obvinil z šíření propagandy a falešných zpráv. Moskva si takové počínání nedala líbit. S novináři ovšem bojuje také nacionalistka Marine Le Penové.

"Metodické a systematické šíření lží - to je problém," řekl Macronův mluvčí. Konkrétní příklad falešných zpráv ze strany ruských médií ovšem neuvedl.

Podle listu The Guardian ale například v únoru Sputnik citoval proruského francouzského politika, který Macrona označil za loutku amerických politických a finančních elit. V rozhovoru slíbil, že se na světlo světa brzy dostanou skandální odhalení o Macronově soukromém životě. Rozhovor byl jednou ze zpráv, které Macrona donutily vyvrátit spekulace o svém údajném mimomanželském homosexuálním vztahu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila už ve čtvrtek rozhodnutí Macronova týmu za "pobuřující". Moskva ho považuje za "diskriminaci ruských médií ze strany prezidentského kandidáta státu, který byl historicky ostražitý, pokud šlo o svobodu slova".

Rusko oficiálně nepodpořilo žádného z kandidátů na francouzského prezidenta. V březnu ale prezident Vladimir Putin oficiálně přijal v Moskvě nynější Macronovu soupeřku Marine Le Penovou.

Francouzská média mezitím protestují proti rozhodnutí krajně pravicové Národní fronty vybrat jen určitá média, kterým umožní doprovázet před druhým kolem prezidentských voleb svou bývalou předsedkyni Le Penovou. Kromě agentury AFP příslušnou petici podepsaly velké televizní stanice TF1, France 2, France 24 a BFMTV, významné deníky Le Figaro, Le Monde či Libération a rádia France Info a France Inter.

Témata:  Emmanuel Macron Marine Le Pen Rusko média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy