reklama

Kandidáta radikální levice Jeana-Luka Mélenchona v prvním kole volilo přes 19 procent zúčastněných voličů. Mélenchon odmítl dát svým stoupencům doporučení koho volit a většina z nich se druhého kola zřejmě vůbec nezúčastní. Podle agentury AFP si odmítají vybrat „mezi morem a cholerou". Pro mnohé z nich je totiž Le Penová extrémně pravicová, Macron je prý zase extrémně liberální.

Někteří činitelé Mélenchonova hnutí se ale nechali slyšet, že na pábení Le Penové se nenechají nalákat. Jeden z nich zdůraznil, že jedním ze znaků „nepodrobených" je odmítání fašismu.

Le Penová se snaží Mélenchonovy příznivce nalákat na více méně společné body v programu - zejména na ochranářská opatření před příliš otevřenou Evropskou unií. „Obracím se na voliče hnutí Nepodrobené Francie, abych jim řekla, že dneska je nutné zablokovat Emmanuela Macrona," prohlásila Le Penová.

Levicové voliče upozornila, že Macron je přesným opakem toho, pro co hlasovali oni v prvním kole. Připustila, že s Mélenchonem má i rozpory, ale dodala, že nyní musejí jít rozepře stranou a že je možné o tom, co mají ve svých cílech rámcově společné, po volbách jednat.

Politici se střetnou v rozhodujícím druhém kole voleb 7. května.