Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínský prezident Duterte na summitu ASEAN znovu kritizoval Západ

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte vyzval západní vlády, aby nezasahovaly do záležitostí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Na summitu v Manile se řešila i KLDR, napětí v Jihočínském moři bylo opomenuto. Na přání Pekingu.

Summit zemí ASEAN je první významnou mezinárodní událostí, u které je Duterte (72) hostitelem od svého nástupu do prezidentské funkce před deseti měsíci.

Vazby mezi členskými zeměmi ASEAN a Západem by mohly být silnější a produktivnější, "pokud se naučíme navzájem respektovat nezávislost a navzájem se budeme považovat za suverénní," řekl Duterte. "Vztahy přinášejí ovoce, pokud jsou založeny na vzájemném respektu a přínosu," dodal.

Duterte se zmínil o potřebě ASEAN řešit bezpečnostní otázky, včetně terorismu a pirátství, ale nezmínil se o citlivých teritoriálních sporech v Jihočínském moři. Peking dal najevo, že nechce, aby byla tato otázka na summitu zdůrazňována, což se projevuje v návrhu závěrečného prohlášení.

Čína považuje téměř celé Jihočínské moře za své a na útesech v tomto moři buduje umělé ostrovy, kde zřizuje letištní dráhy a další zařízení, jež mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům.

V závěrečném textu vyjadřuje ASEAN "vážné znepokojení" nad vývojem na Korejském poloostrově, včetně dvou jaderných zkoušek, které KLDR provedla loni a následných zkoušek balistických raket.

Témata:  Filipíny ASEAN Čína Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy