Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se ostře pustila do Národní fronty: Udělám vše pro to, abych jí zabránila ve vzestupu

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Paříž/Berlín – Ostrou reakci vyvolala slova německé kancléřky Angely Merkelové, která slíbila, že udělá vše pro to, aby mohla omezit vzestup francouzské Národní F´fronty (NF). Na její prohlášení ostře zareagovala šéfka NF Marine Le Penová. Uvedl to server The Local.

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý uvedla, že udělá vše, co je v jejích silách, aby zabránila vzestupu krajně pravicové NF. „Přispěji k zjištění toho, že ostatní politické síly zůstanou silnější než Národní fronta," slíbila francouzským studentům navštěvující vysokou školu v Berlíně. Dodala také, že se zasadí o to, aby se z vůdkyně strany Le Penové nestala prezidentka.

„Vidíme, že v Evropě existují politické síly s velmi negativní rétorikou," uvedla s odkazem na německou populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD). „Musíme zajistit, že Evropa bude projekt, kterému lidé rozumí," řekla a dodala, že klíčovou zprávou, která má všechny zasáhnout je, že „je to lepší než s Evropou, než bez Evropy".

Na její slova ostře zareagovala Le Penová, která tyto výroky shledala „pobuřujícími" a „velice závažnými". Možnou intervenci německé kancléřky označila za „odporné a ponižující se vměšování do našich vnitřních záležitostí".

Slib Merkelové také podle ní naznačuje, že je Francie „podřízena Německu", posměšně pak dodala, že francouzský prezident François Hollande je jako její „vicekancléř".

NF a AfD mají sice odlišné názory na ekonomické otázky, shodují se ale v negativním pohledu na Evropskou unii i přijímání uprchlíků. Přestože AfD vznikla teprve před třemi lety, je nyní podle aktuálních průzkumů veřejného mínění třetí nejsilnější německou stanou.

Strana Le Penové také vzhledem k dění v Evropě zaznamenává růst, podle mnohých průzkumů a odhadů by se francouzská politička mohla dostat do druhého kola prezidentské volby, které proběhnou v příštím roce.

Témata:  Angela Merkelová Marine Le Pen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy