reklama

Trend potvrdil i průzkum agentury Emnid, jehož výsledky dnes zveřejnil deník Bild am Sonntag. Konzervativní unie CDU/CSU by dostala 36 procent hlasů. Její podpora se tak od ankety stejné agentury z minulého týdne nijak nezměnila.

O dva procentní body si ale oproti minulé neděli pohoršila SPD, která na počátku letošního roku zaznamenala raketový nárůst preferencí poté, co se do jejího čela jako kandidát na kancléře postavil Schulz. Zatímco ještě před několika týdny měla SPD podporu zhruba stejnou jako CDU/CSU, nyní by ji podpořilo už jen 29 procent voličů.

Poprvé by se podle průzkumu mohla v září do Spolkového sněmu dostat i pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), které vyjádřilo podporu devět procent dotázaných.

Do parlamentu by se po čtyřech letech se ziskem šesti procent hlasů vrátili liberálové ze Svobodné demokratické strany (FDP), kteří v pátek na postu svého předsedy potvrdili Christiana Lindnera. Pokud by FDP ve volbách výrazně uspěla, mohla by Merkelová vytvořit stejně jako v letech 2009 až 2013 koaliční vládu právě s liberály. Prozatím by ale zisk FDP na konzervativně-liberální většinu ve spolkovém sněmu nestačil.

V parlamentu by zasedli opět i poslanci Zelených (sedm procent) a postkomunistické Levice (devět procent). Parlamentní většinu by ale nezískala ani uvažovaná levicová koalice těchto dvou stran s SPD.

Aktuální průzkum zveřejnila agentura Emnid jen týden před konáním zemských voleb v nejsevernější německé spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsku, které mnozí odborníci považují za test nálady před volbami celoněmeckými.