Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejnebezpečnější zvíře pro člověka? Překvapivě je to opice

Nejsou tak nevinné, jak vypadají
Nejsou tak nevinné, jak vypadají
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Ze zvířat je největší hrozbou pro člověka pavián, tvrdí vědci z Univerzity v Granadě. Roztomilá zvířátka totiž na člověka přenášejí nejnebezpečnější choroby světa.

Biologové zpracovali databázi z 6304 údajů o 300 různých virech, bakteriích, houbách, červech a dalších patogenech, které byly nalezeny u celkem 140 primátů. Z těchto dat vybudovali síť a zjistili, že v jejím středu jsou paviáni. Na dalších místech se objevili medvěd, veverka, kočkodan, gorila a šimpanz.

"Tento top ten seznam není úplné překvapení. O gorilách a šimpanzech je už nějakou dobu známo, že na člověka přenášejí choroboplodné zárodky a nemoci. Seznam nám ale pomůže zaměřit se na výzkum rizikových druhů zvířat," řekl Sébastien Calvignac-Spencer z Institutu Roberta Kocha.

Do top listu nebezpečných zvířat patří samozřejmě moskyti, přenášející malárii. Ti totiž vedou v počtu lidských obětí. Ročně tato choroba zabije kolem dvou až tří milionů lidí. Stejně nebezpečné jsou z tohoto pohledu mouchy tse-tse nebo krysy.

Témata:  opice lidé

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy