Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová bude v Saúdské Arábii jednat o ekonomice i běžencích. Zahalit se odmítla

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Rijád - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes přicestovala na návštěvu Saúdské Arábie. Krátce se setkala v městě Džidda s králem Salmánem, v pondělí má na programu návštěvu Spojených arabských emirátů. Řešit se bude ekonomika, ale i uprchlická krize.

Podobně jako jiné vysoké představitelky západních zemí si Merkelová při příletu do země nezakryla vlasy šátkem. Většina Saúdských Arabek nosí závoj zakrývající celý obličej.

Při jednání v Saúdské Arábii chce Merkelová přesvědčit místní vůdce, aby hráli aktivnější roli v přijímání uprchlíků a poskytování humanitární pomoci lidem, kteří utíkají před konflikty ze zemí s převážně muslimskou populací.

Merkelová chce podle německých činitelů hovořit v Saúdské Arábii také o saúdskoarabském financování náboženských institucí, které jsou podezřelé z šíření fundamentalistické verze islámu ve světě, včetně zemí jako je Mali či Niger. Saúdská Arábie v poslední době pod tlakem Berlína uzavřela několik takových institucí v Německu.

Na programu jednání kancléřky bude také zapojení Saúdské Arábie do války v Jemenu, kde Rijád podporuje jemenskou vládu v jejím tažení proti šíitským rebelům.

Témata:  Angela Merkelová Saúdská Arábie Spojené arabské emiráty

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy