Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj mezi Německem a Británií? Deník odhalil tajné materiály

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Londýn – Britský bulvární deník Express přišel s informací, že Berlín chystá spiknutí vůči Velké Británii. Německo podle informací listu vypracovalo konkrétní plány na zřízení evropské armády, ty by ale měly být zveřejněny až po britském referendu, To se bude konat 23. července. Právě otázka celoevropské armády patří spolu s justičními, daňovými a imigračními tématy k problematickým bodům mezi Londýnem a EU.

Plány na vytvoření společné evropské armády nejsou nikterak nové, mluví se o nich hlasitě od vypuknutí migrační krize. Německo teď podle listu počítá se  společným vedením a jednotným vojenským plánováním. „Mediální zprávy naznačují, že Němci chtějí udržet své návrhy v tajnosti až do plebiscitu, ale teď unikly. Dokument popisuje kroky k postupné koordinaci a sjednocení národních armád a zahájení trvalé spolupráce v rámci společných struktur mezi členskými státy," píše deník.

Mnozí proto považují německé plány těsně před referendem ve Velké Británii za doslova šílené. A to i s ohledem na to, že tamní premiér David Cameron bojuje o setrvání země v EU „Navrhovaná iniciativa zahrnuje posílení kybernetické války i možnost Německa zrušit dobrovolná omezení týkající se nasazení vojsk v době míru mimo Německo," píše list.

„Německá bezpečnostní politika má význam - i mimo území Německa. Německo je ochotno přidat se, stát se hnací sílou v mezinárodních diskusích a převzít odpovědnost a ujmout se vedení," píše se v dokumentu.

Plukovník Richard Kemp, který dříve pracoval ve zpravodajském výboru a který radí britské vládě v otázkách národní bezpečnosti, varoval, že v poslední době se bruselský „konečný plán" zaměřuje právě na svedení národních armád členských zemí pod jedno velení.

To už naznačil i  předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který tvrdí že společná armáda bude snáze čelit hrozbám. Zároveň by však tato armáda neměla konkurovat Severoatlantické alianci.

„Čím více budeme my, Evropané, připraveni vzít na sebe větší podíl společné zátěže, tím více bude náš americký partner připraven jít po cestě společného rozhodování. Transatlantické bezpečnostní partnerství bude intenzivnější a přinese bohatší výsledky," stojí v materiálu.

„Evropská armáda přinese intenzivní spolupráci při vývoji a nákupu vojenské techniky a přinese významné úspory," dodal k tomu Juncker. Takové těleso by podle něj navíc „výrazně podpořilo hodnotu Evropské unie". V této souvislosti zmínil, že by to byl jasný vzkaz pro Rusko..

Témata:  Německo Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy