Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úniky informací mohou poškodit vyjednávání o brexitu

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Londýn - Ze setkání britské premiérky Theresy Mayové s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a vyjednavačem komise pro brexit Michelem Barnierem, které se konalo minulou středu, unikly informace. Podle listu Financial Times (FT) to může trvale poškodit jednání o brexitu mezi EU a Londýnem.

Juncker se dal slyšet, že "britským přátelům" chybí smysl pro realitu a že brexit nemůže být úspěch. Smyslem úniku informací, které přinesl Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, může být podle FT snaha ztlumit přílišná očekávání Londýna, dříve než bude pozdě. "Je to nesmyslné a rozhovory to poškodí," citoval FT svůj nejmenovaný zdroj z okruhu jednání.

Epizoda podle FT ukazuje, že jednání o brexitu budou tvrdá a bude se jednat bez rukaviček. Přemrštěné sebevědomí na obou stranách však může uzavřít už tak úzkou cestu k dohodě.

EK ve svém oficiálním prohlášení sice Junckerovu večeři s Mayovou charakterizovala jako "konstruktivní a výbornou", ovšem britští představitelé za únikem informací pro německý list vidí právě Junckera nebo šéfa jeho kabinetu Martina Selmayra.

Na složitost jednání o brexitu poukázal Juncker i německá kancléřka Angela Merkelová. Ukazuje se, že názory Británie a Bruselu jsou na hony vzdálené a že Brusel znepokojuje, že Mayová k vyjednávání zaujímá tvrdší postoj než ve svém dopise k článku 50 o rozchodu s unií.

Junckerovu týmu také velmi vadí rozhodnutí, které Británie učinila na poslední chvíli pod záminkou předvolebního období o zablokování diskuse o změnách unijního rozpočtu. Selmayr pohrozil, že Brusel může udělat totéž a neformální jednání o brexitu oddálit.

Brusel je zvyklý na teatrální vyjednávání s Londýnem, ale brexit je něco jiného. Unie nyní k Británii přistupuje spíš jako k soupeři než členovi. Překvapuje také nezvyklá úroveň sebevědomí EU a její jednota. Podobný soulad mezi sedmadvacítkou a spojení zájmů předpokládalo jenom málo evropských metropolí.

Prozatím je to ale Francie a Německo, kdo tlačí komisi k tomu, aby požadovala víc v otázce práv pro občany a účtu za brexit pro Británii.

Tým Mayové by rád vedl rozhovory diskrétním, pružným a úsporným způsobem. Junckera i Barniera však ohromilo prohlášení Mayové, podle nějž Británie nemusí za účet za brexit zaplatit ani penny, jelikož ji k tomu dohoda o EU nenutí. EU tento účet odhaduje na 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Juncker se dal slyšet, že bez finančního dojednání nebude žádná obchodní dohoda mezi EU a Británií.

Témata:  Brexit EU Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy