Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukončete kontroly uvnitř Schengenu, vyzvala Evropská komise pět států

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Nejpozději do šesti měsíců by měly být ukončeny kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru. Pěti evropským zemím to dnes doporučila Evropská komise.

Kontroly byly zavedené v souvislosti s migrační krizí v roce 2015. Doporučení se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska. Komise zároveň vyzvala k zavedení „alternativních opatření", která by zajistila zachování úrovně bezpečnosti v EU.

Místopředseda komise Frans Timmermans uvedl, že „díky našemu společnému úsilí jsou naše vnější hranice nyní silnější a bezpečnější“. „Nastal čas, abychom učinili poslední konkrétní krok k postupnému návratu k normálnímu fungování schengenského prostoru," řekl eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos, podle kterého je třeba učinit vše pro to, aby byl Schengen ochráněn.

Komise dnes zároveň vyzvala, aby členské země zavedly „alternativní opatření", jež by zajistila zachování současné úrovně bezpečnosti jako například přiměřené policejní kontroly v pohraničí a na hlavních dopravních cestách.

Kontroly na vnitřních schengenských hranicích země zavedly předloni v souvislosti s příchodem stovek tisíc uprchlíků, většinou po takzvané balkánské stezce vedoucí z Turecka přes Řecko a západní Balkán do Rakouska a Německa. Tisíce migrantů se nicméně nadále pokoušejí dostat do Evropy, především přes Libyi a Středozemní moře.

Členské země mohou dle pravidel zavést kontroly na vnitřních hranicích Schengenu až na dva roky. Naposledy byly prodlouženy v únoru na tři měsíce. Podle aktuálního návrhu EU, který musí schválit na nejbližším summitu prezidenti a premiéři členských zemí, by kontroly měly skončit v listopadu.

Současná opatření na vnějších hranicích schengenského prostoru vstoupila v platnost na počátku letošního dubna. Země na hranicích společného prostoru mají nyní za povinnost kontrolovat doklady nejen občanům třetích zemí, ale i občanům EU, a to při vstupu do Schengenu i při odchodu z tohoto prostoru. Opatření je vedeno především snahou omezit cesty občanů unijních zemí například do Sýrie, kde by mohli mít zájem bojovat v řadách teroristických organizací.

Témata:  Evropská komise (EK) Schengen hranice EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy