Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžně odhalujeme islámské extremisty, zradikalizovali v Rusku nebo Turecku, hlásí uzbecká policie

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Taškent - Agentura Reuters s odkazem na uzbeckého ministra vnitra Abdusaloma Azizova informovala, že uzbecká policie běžně odhaluje islámské extremisty mezi občany vracejícími se do země ze zahraničí. Navrátilci se podle Azizova radikalizovali během svého pobytu v Rusku, Turecku a dalších zemích.

Jména radikálů, kteří v zahraničí zůstávají, plánuje ministerstvo zveřejnit na sociálních sítích. „Nechci popírat, že téměř každý den odhalíme lidi, kteří se vracejí ze zahraničí a snaží se šířit v Uzbekistánu vahhábismus," řekl Azizov.

V Uzbekistánu zakázaný vahhábismus je ultrakonzervativní odnož sunnitské formy islámu. Jeho vyznavači, mezi něž patřil i někdejší šéf teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin, se orientují na idealizovaný obraz islámu z jeho počátků. Odmítají západní demokracii a jako jedinou legitimní formu uspořádání státu a společnosti uznávají islámský řád vycházející z práva šaría.

Přesný počet radikálů ministr neupřesnil. Řekl však, že policie zatím dokázala zabránit islamistům vahhábismus v zemi šířit. „V některých státech přitom islámské radikály považují za uprchlíky," dodal.

Uzbekistán, který bojoval s islamisty na vlastní půdě v 90. letech, přitom podle Reuters upozorňoval například Švédsko na nebezpečí teroristického útoku ještě před dubnovým atentátem ve Stockholmu. Uzbecký radikál Rakhmat Akilov, který v zemi žádal o azyl, najel kamionem do davu lidí a zabil pět lidí.

Témata:  Uzbekistán Islámský stát

Aktuálně se děje

5. května 2024 21:41

Policisté obvinili řidiče kvůli sobotní tragické nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy