Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová prozradila, proč neuspěla ve volbách proti Trumpovi

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

New York - Hillary Clintonová v úterý vystoupila na světovém ženském fóru v New Yorku. Zkritizovala šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a shrnula faktory, které vedly k jejímu neúspěchu v prezidentských volbách v listopadu 2016.

Clintonová současného prezidenta kritizovala za přílišné používání twitteru či za jeho přístup k řešení severokorejské krize, kde oznamuje nečekané kroky, na jejichž přípravě by podle ní měl více spolupracovat s Čínou, Japonskem nebo Jižní Koreou. "Znovu se stávám aktivistkou - a součástí (hnutí) odporu," naznačila Clintonová, že proti Trumpovi hodlá vystupovat i v budoucnu.

"Kdyby byly volby 27. října, byla bych teď vaší prezidentkou," řekla Clintonová během rozhovoru, který s ní vedla reportérka televize CNN Christiane Amanpourová.

Clintonová tak narážela na sled okolností, které pro ni byly nepříznivé a které se promítly do kampaně těsně před volebním datem 8. listopadu. Byl to podle ní dopis šéfa FBI z 28. října, v němž oznamoval zákonodárcům, že je stále vyšetřována v kauze používání soukromého e-mailového serveru ve funkci ministryně zahraničí.

Stejně tak se podle Clintonové na její prohře podepsala organizace WikiLeaks, která zveřejňovala informace z ukradených e-mailů šéfa její kampaně Johna Podesty, které podle amerických tajných služeb odcizili ruští hackeři.

Clintonová neodmítla osobní odpovědnost za svou prohru, část viny ale podle ní má i ruský prezident Vladimir Putin, který se podle tajných služeb snažil kampaň ovlivnit v Trumpův prospěch. "Šéf FBI Comey bylo to nejlepší, co se Hillary Clintonové kdy přihodilo, neboť jí dal omluvenku na mnoho špatných skutků! Vymyšlená historka Trump/Rusko je výmluvou, kterou demokraté zdůvodňují prohrané volby. Nevedl Trump prostě jen skvělou kampaň?" napsal na twitteru nynější prezident Trump.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy