Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok IS na uprchlický tábor v Sýrii má 46 obětí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Počet obětí úterního útoku Islámského státu (IS) na uprchlický tábor na severu Sýrie vzrostl na 46, z toho je 21 civilistů. V metropoli Kazachstánu Astaně dnes začalo čtvrté kolo rozhovorů o Sýrii.

V provizorním uprchlickém táboře ve vesnici Rahm Slajbí v severosyrské provincii Hasaká, který v úterý napadli bojovníci IS, žijí lidé prchající před boji nejen ze Sýrie, ale i z Iráku.

Dosavadní zprávy hovořily o 32 obětech útoku, do něhož bylo zapojeno i pět sebevražedných atentátníků IS. Po atentátu následovala bitva bojovníků Islámského státu s oddíly Syrských demokratických sil (SDF). Islámský stát uvedl, že terčem jeho útoku byli právě členové SDF v okolí uprchlického tábora.

Koalice SDF, jejíž významnou složkou jsou kurdské milice YPG, je jednou z hlavních skupin, která v Sýrii bojuje proti IS. SDF již má pod kontrolou 90 procent severosyrského města Tabka, které bylo dosud obsazeno radikály z IS a které pro arabsko-kurdské milice představuje klíčovou překážku na cestě k hlavní baště Islámského státu, městu Rakka.

V úterý se podle SOHR členové SDF snažili vyklidit poslední bašty odporu džihádistů na severu Tabky. Na místě zůstává posledních 300 až 400 bojovníků IS, kteří brání oblast v severní části města v blízkosti přehrady na Eufratu, sdělila SOHR.

Podle ruských diplomatů má být dvoudenní jednání v Astaně věnováno dodržování režimu příměří, vytvoření pracovní skupiny pro výměnu zajatců a politickým aspektům nové syrské ústavy.

Obležené syrské město Duma, které se nachází nedaleko metropole Damašku, se poprvé od října dočkalo humanitární pomoci, oznámil v úterý Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a OSN. Konvoj 51 vozidel tam přivezl pomoc pro 35.000 lidí. Šlo zejména o potraviny, léky a další nejnutnější potřeby, poznamenala agentura Reuters. OSN v březnu uvedla, že boje v okolí Damašku odřízly od dodávek pomoci 300.000 lidí v povstalci kontrolované oblasti východní Ghúty, kam patří i město Duma.

Témata:  Sýrie teroristické útoky v Sýrii Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy