reklama

Erdogan po jednání s Putinem oznámil, že předmětem jednání o Sýrii byla hlavně možnost vytvořit "klidové zóny" v syrské provincii Idlib. Jejich zřízení je hlavním tématem dnes zahájeného čtvrtého kola diplomatických rozhovorů v kazašské Astaně. Zóny mají být vyhlášeny v oblastech ovládaných povstalci v provincii Idlib a Homs, a rovněž na damašském předměstí Ghúta a na jihu Sýrie. Rusko si od vytvoření zón slibuje zklidnění situace, aby se mohli začít vracet uprchlíci.

Putin se v této souvislosti vrátil ke svému úternímu rozhovoru s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Z jejich telefonické besedy prý vyplynulo, že i Spojené státy vytvoření těchto "klidových zón" podporují. Ruský prezident vyjádřil naději, že v Astaně padne souhlasné rozhodnutí.

Při debatě o dvoustranných vztazích šla podle Putina řeč o odvolání obchodních bariér, které jsou pozůstatkem zmrazení veškerých styků po předloňském leteckém incidentu na syrsko-turecké hranici, kde turecké stíhačky sestřelily ruský bombardér Su-24. Erdogan ještě před cestou do Soči požadoval, aby Rusko veškerá omezení "okamžitě" zrušilo.

Putin dnes řekl, že veškeré bariéry ve vzájemných hospodářských vztazích padly. "Dílčí omezení budou ale z objektivních příčin trvat," upozornil šéf Kremlu a dodal, že Rusko nehodlá "natrvalo" uzavřít svůj trh vůči tureckému zboží. Omezení se budou rušit postupně.

Rusko stále blokuje dovoz turecké zeleniny, zejména rajčat. Obchodní bariéry zdůvodňuje ochranou vnitrostátního trhu se zeleninou před levnou tureckou produkcí.