Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud potrestal nakladatelství, na mapách Ruska nebyl Krym

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Moskvevské nakladatelství AST má zaplatit pokutu 100 tisíc rublů (zhruba 40 tisíc korun)za to, že na mapách ve školním atlasu neoznačilo Krymský poloostrov jako součást Ruské federace. Problémy s příslušnosti Krymu měl nedávno i Kazachstán.

Soud vyměřil pokutu za "nesprávné vyobrazení geografických objektů a narušení technických pravidel a norem". Proti rozsudku se nakladatelství hodlá odvolat.

Ruské nakladatelství tvrdí, že jeho údajné pochybení nebylo záměrné, šlo prý o technickou chybu. Další chybou podle přiznání vydavatele bylo umístění názvu ruského města Chabarovsk na území Číny.

Rusko ukrajinský Krym vojensky obsadilo před třemi lety a po spěšně zorganizovaném referendu území anektovalo. Drtivá většina států světa zábor neuznává, Ukrajina stále Krym považuje za součást svého území a nevzdává se plánů na jeho návrat.

Opačné potíže s Krymem nedávno řešil Kazachstán. Tamní ministerstvo školství muselo stáhnout a opravit učebnice, kdy byl poloostrov vyznačen jako ruské území.

Témata:  Krym Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy