Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý voják chystající útok odcizil tisíc kusů munice

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Praha - Podle informací veřejnoprávní televize ARD německý voják Franco A. (28), který zřejmě chystal teroristický útok, odcizil z armádních zásob zhruba tisíc kusů munice. Vyšetřování kauzy se zaměřilo i na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Jakým způsobem se muž dostal k tak velkému množství munice, zatím není zcela jasné. Jeden z možných scénářů hovoří o tom, že náboje odcizoval při střeleckých cvičeních a následně do formulářů uváděl, že je vystřílel.

Nadporučík Franco A., který je od minulého týdne ve vazbě, chystal podle vyšetřovatelů teroristický útok, který chtěl svalit na uprchlíky.

Vedle vyšetřování Franca A. a jeho nadřízených, kteří podle ministryně obrany Ursuly von der Leyenové (CDU) v minulosti nedostatečně reagovaly na pravicově extremistické výroky vojáka, se nyní pozornost zaměřila i BAMF, který Franca A. nesprávně registroval jako uprchlíka a vyplácel mu příslušné dávky.

Úřad nyní přezkoumá 2000 azylových řízení, aby se ukázalo, jestli v případě německého vojáka šlo o jednorázovou chybu, nebo jestli existují systematické nedostatky v procesu vyřizování žádostí o azyl.

Pod tlak kvůli kauze se dostala i von der Leyenová, po níž opoziční strany Zelených a Levice požadují, aby celou kauzu podrobně vysvětlila ve výboru Spolkového sněmu pro obranu.

Ministryně se ve čtvrtek v Berlíně setkala se stovkou vrcholných představitelů armády, kterým se omluvila za svou prvotní a příliš paušální kritiku. Von der Leyenová tehdy představitele armády tvrdě zkritizovala a hovořila mimo jiné o slabosti vedení.

Témata:  Německá armáda Německo Ursula von der Leyen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy