Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Angličtina končí? Juncker začal hovořit francouzsky

Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Florencie - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dospěl k názoru, že "angličtina pomalu, ale jistě ztrácí v Evropě na významu". Účastníky konference o stavu Evropské unie ve Florencii proto oslovil ve francouzštině.

Ještě než šéf EK přešel k francouzštině, tak anglicky poznamenal, že "Francouzi půjdou v neděli hlasovat, a tak bych byl rád, aby mi rozuměli, co říkám o Evropě a národech".

"Je to tragédie," řekl už francouzsky Juncker o brexitu a připustil, že k nepříznivému výsledku britského referenda mohla částečně přispět i "slabost" Evropské unie, která je až přehnaně sešněrovaná předpisy a příliš se plete do života občanů.

"Nesmíme ale zapomínat na jednu důležitou věc: není to Evropská unie, která opouští Británii, ale je to Británie, která opouští Evropskou unii," řekl na adresu nadcházejících "tvrdých jednání" s Londýnem.

Loni v červnu, po britském referendu o odchodu z EU, Juncker na zasedání Evropského parlamentu na rozdíl od minulosti nepromluvil anglicky a i text jeho projevu byl vytištěn jen v němčině a ve francouzštině.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Brexit jazyky

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy