Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může Putin zachránit Sýrii? Expert na chemické zbraně popisuje, co se stane

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Zdá se, že Vladimir Putin znovu získal strategickou půdu pod nohama a iniciativu v otázkách Sýrie, konstatuje Hamish de Bretton-Gordon, ředitel humanitární iniciativy Lékaři pod palbou. Bývalý voják a expert na chemické zbraně se v komentáři pro server The Guardian vyjádřil ke středečnímu prohlášení ruského prezidenta, že po jednáních s Donaldem Trumpem, Tureckem a Íránem se podařilo dosáhnout širší dohody o bezpečných humanitárních zónách v Sýrii.

Hořký souhlas s Putinem

Putin tvrdí, že dokáže obnovit příměří dojednané před několika týdny v Astaně, které momentálně značně selhává, pokud vzniknou bezletové zóny a vojska Ruska, Turecka, Íránu a Spojených států zabezpečí oblasti na zemi, shrnuje expert. Dodává, že ruský vládce naštěstí také připouští možnost nasazení jednotek OSN.

"Jakkoliv je hořké souhlasit s Putinem po šesti letech občanské války provázené více než 500 tisíci oběťmi, množstvím chemických útoků a praktickým sražením země na kolena, pokud spolu s prezidentem Trumpem dokáže, aby ženevský proces přinesl demokratické řešení, i já jsem připraven dát mu šanci a poskytnout svou podporu a úsilí," píše Bretton-Gordon. Nabádá také britskou premiérku, aby se ujala vůdčí role, zvedla svou hlavu od problémů brexitu a voleb a ukázala nesporné diplomatické a vojenské schopnosti Spojeného království s cílem pomoci zdevastované Sýrii.

Koncept bezpečných zón chápe, že drtivá většina Syřanů chce zůstat ve vlasti, či se do ni vrátit, pokud tam nebude tyranie a teror, uvádí expert. Nedávný americký úder, který Bretton-Gordon jasně podpořil, podle jeho názoru Rusko na první pohled potrestal, ale Putin není hlupák a stejně jako ostatní měl by mít zájem na míru v Sýrii. Proto se dvoří Trumpovi, aby získal jeho podporu v rámci přístupu "něco za něco" bude za naplnění svého mírového plánu nepochybně chtít uvolnění sankcí, které mrzačí ruskou ekonomiku, soudí bývalý voják.  

Putin pro začátek navrhuje čtyři bezpečné zóny v provincii Idlib, na severních předměstích Homsu, ve východní Ghútě a na jihu Sýrie, přičemž všechna tato místa byla devastována barelovými bombami syrského režimu, ruskými nálety, chemickými zbraněmi či údery na nemocnice, připomíná Bretton-Gordon. Dodává, že jakýkoliv mír tam bude vítán.  

Oblastí, kterou expert nejlépe zná, je provincie Idlib v severozápadní Sýrii, kde se místní stále vzpamatovávají ze smrtícího chemického útoku, k němuž došlo 4. dubna v Chán Šajchúnu. "Je tam zhruba 500 tisíc uprchlíků žijících v táborech v hanebném zoufalství a chudobě," kritizuje odborník. Dodává, že by jim mohly pomoci jídlo, voda a elektřina poskytnuté mnoha nevládními organizacemi situovanými bezprostředně na druhé straně syrsko-turecké hranice, případně i rozšíření táborů.  

Mnoho psů v ringu

Bezpečnost a ochrana jsou zásadními a klíčovými podmínkami těchto zón, tudíž by mělo být uzemněno syrské letectvo, za které musí zodpovídat Putin, konstatuje Bretton-Gordon. Doplňuje, že bezpečnost v těchto zónách by měly z východního středomoří podporovat vojenské lodě za pomoci radarů a střel.

"Očekávám, že budeme muset přijmout rozmístění ruských a íránských pozemních vojsk k zajištění bezpečnosti, jelikož až budou na místě, mohou uspíšit mír," píše někdejší voják. Zdůrazňuje, že zajištění kontroly a správy musí připadnout OSN, řídit se jejími pravidly nasazení a postupy, což bude vyžadovat citlivý a pružný přístup, a tudíž by mělo být řízeno těmi, kdo mají největší zkušenost s tímto typem operací. Britský ministr zahraničí Boris Johnson již naznačil, že této role by se mohly ujmout jednotky Spojeného království, ale odborník by uvítal většinu jakýchkoliv západních sil, které by dokázaly poskytovat humanitární pomoc a vést rekonstrukční práce, což by vytvořilo pozitivní podmínky pro rozvoj ženevského procesu.   

Nikdo nežije v iluzi, že nás nečekají potíže, které si vyžádají plnou podporu a dohodu Turecka, Ruska, Íránu, Spojených států, Velké Británie a OSN a poměrně dlouhou dobu, deklaruje odborník. Vysvětluje, že v ringu je momentálně mnoho "psů", ale USA jsou největším z nich, a proto doufá, že budou štěkat nejhlasitěji. K úspěchu je potřeba také mnoha zdrojů, které však budou nižší než náklady na poskytování útočiště 5-12 milionům Syřanů v zahraničí a případný definitivní rozklad tohoto drceného národa, soudí Bretton-Gordon.  

"Jakkoliv mi není pochuti podporovat Putinovu iniciativu, obzvláště poté, co jeho síly opakovaně bombardovaly naše nemocnice Unie pro zdravotní péči a Organizace pro pomoc a zabíjely náš personál, volám po bezpečných zónách od mé první cesty do Sýrie v roce 2013 a budu v tom pokračovat pro dobro Sýrie," píše expert. Dodává, že zároveň s tím bude nadále spolu s ostatními shromažďovat důkazy, aby ti, kteří se dopustili četných zvěrstev v zemi, čelili jednoho dne spravedlnosti před Mezinárodním trestním tribunálem.    

Témata:  Rusko Sýrie Vladimír Putin ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy