Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronovi blahopřejí všichni přední světoví lídři

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Praha - Nový prezident Francie Emmanuel Macron přijímá nadšené ohlasy světových politiků od prvních odhadů výsledků dnešního druhého kola prezidentských voleb ve Francii, podle kterých přesvědčivě porazil Marine Le Penovou.

Jako jedna z prvních přišla gratulace od německé kancléřky Angely Merkelové, které Macron následně po telefonu sdělil, že brzy zavítá do Berlína. Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump uvedli, že se těší na spolupráci s nově zvoleným prezidentem. Velmi rychle pogratulovali Macronovi i vedoucí představitelé Evropské unie.

Trump tak učinil i přesto, že jeho protiimigrační politika a ochranářská ekonomická opatření mají blíže k plánům poražené kandidátky Marine Le Penové než k liberálnímu Macronovu přístupu. "Gratuluji příštímu prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi k jeho dnešnímu velkému vítězství. Velice se těším na spolupráci s ním," uvedl Trump na twitteru.

Vítězství proevropského Macrona přivítalo Německo. "Vaše vítězství je vítězstvím pro silnou, jednotnou Evropu a pro francouzsko-německé přátelství," napsal mluvčí Angely Merkelové Steffen Seibert.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v reakci na volební výsledek apeloval na Merkelovou, aby zmírnila politiku vůči Francii. Podle něj by Německo mělo podporovat Macrona v boji proti populismu a euroskepticismu a "přestat neustále odporovat Francii se vztyčeným ukazováčkem, blokovat všechno a nechávat ji žadonit o každý kousek prostoru v politice". Merkelová podle Reuters poté s Macronem absolvovala "velmi srdečný" telefonický rozhovor, ve kterém jí údajně oznámil, že se "velmi rychle" vydá na návštěvu Berlína.

Pouhých několik minut potřebovali vrcholní představitelé Evropské unie, aby pogratulovali Emmanuelu Macronovi k vítězství ve druhém kole francouzských prezidentských voleb. Francouzi si vybrali evropskou budoucnost, napsal Macronovi předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. "Gratuluji francouzskému lidu, že si vybral volnost, rovnost a bratrství nad tyranií 'fake news'," uvedl na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Připomněl tak fenomén nepřesných či lživých zpráv, především na sociálních sítích, kterými se v současnosti musí politici v předvolebních kampaních potýkat.

Britská premiérka Theresa Mayová, jejíž země opouští EU, uvedla, že s prounijním Macronem má "řadu společných priorit". "Ministerská předsedkyně vřele blahopřeje zvolenému prezidentovi Macronovi k jeho volebnímu úspěchu. Francie je jedním z našich nejbližších spojenců," uvedla Mayová.

Úspěch Emmanuela Macrona přivítali také například italský premiér Matteo Renzi, skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, řecký premiér Alexis Tsipras a také vedoucí představitelé Slovenska. "Vítězství Macrona otevírá mimořádnou kapitolu naděje pro Francii a pro Evropu," napsal na twitteru Renzi. Tsipras považuje výsledek voleb za "inspiraci pro Evropu".

Se vzkazem pro poraženou stranu naopak přišel nizozemský nacionalista Geert Wilders. "I tak dobrá práce, miliony vlastenců vám daly hlas! Příště vyhrajete, stejně jako já!" napsal Wilders na twitteru.

Témata:  Emmanuel Macron Angela Merkelová Sigmar Gabriel Donald Trump volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy