reklama

Turci již čekají ve frontě

Evropská komise hodlá umožnit tureckým občanům bezvízové cestování do států osmadvacítky navzdory tomu, že Ankara stále nesplnila pět podmínek, které předtím v této otázce Brusel stanovil. Domnívá se profesor, že Turecko zneužívá současné uprchlické krize a Evropu fakticky vydírá?

"Myslím, že evropští lídři nevidí žádnou jinou možnost než usilovat o tento balíček dohod ohledně uprchlíků," konstatuje Marácz. Podle jeho názoru Brusel nabízí Turecku prakticky vše - peníze i uvolnění vízové povinnosti. Akademik zdůrazňuje, že veškeré technické požadavky ohledně pasů pochopitelně nebudou během jediného měsíce splněny, jelikož vydání biometrických cestovních dokladů pro 80 milionů lidí je komplikovaný úkol a v dané lhůtě ho jednoduše nelze realizovat.  

Odborník poukazuje, že Turecko je země, která se nachází v otřesech, turbulencích a vnitřním konfliktu, navíc je frontovým státem pro migraci. Marácz zmiňuje střety s kurdskou menšinou ve východním Turecku či napětí ohledně fungování a svobody médií.

  • Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

"V zásadě uvidíme v nadcházejících měsících, až budou lidé legálně cestovat do Evropy na své pasy, že budou ve skutečnosti žádat o azyl v evropských státech," předvídá expert. Soudí, že namísto omezení počtu nelegálních migrantů bude odteď do Evropy proudit mnoho legálních migrantů a žadatelů o azyl z Turecka, kteří podle jeho názoru čekají v řadě na svou šanci dostat se do EU.  

Evropané chtějí zachovat schengen

Ke zrušení víz pro turecké občany má paradoxně dojít v momentě, kdy mnoho států v rámci schengenského systému zavedlo kvůli masivnímu přílivu migrantů a uprchlíků opětovné hraniční kontroly a žádá o jejich prodloužení. Je podle Marácze nyní skutečně dobrá doba pro rušení vízové povinnosti pro země stojící mimo EU?   

"Ano, vidíme to pořád - otevírání hranic na okraji schengenu, v Řecku, Turecku, Itálii, znamená, že hranice uvnitř Evropy jsou striktněji kontrolovány a mnohem silněji monitorovány," deklaruje profesor. Poukazuje, že to v zásadě znamená, že benefity, které Evropa získá na svých hranicích z bezvízového režimu s Tureckem, ihned ztratí v rámci vnitřních kontrol.

Evropané přitom podle experta chtějí zachování schengenského systému a mají zájem na volném pohybu po EU. "Tudíž bude extrémně těžké vysvětlit evropským občanům, proč Turci mohou volně přicházet do Evropy a překračovat hranice, zatímco pokud bych byl nizozemský občan a chtěl navštívit Rakousko, budu zřejmě muset čekat ve frontě, abych přešel hranice s Německem a Rakouskem," uvádí Marácz.

Za zcela špatný přístup označuje profesor též plán Evropské komise pokutovat ty státy EU, které odmítnou plnit kvóty na přerozdělování uprchlíků a migrantů, přičemž navrhovaná částka za odmítnutou osobu činí 250 tisíc eur. "Pokud chcete udržet EU jako projekt v chodu, neměli byste se pokoušet hledat nové konflikty se zeměmi, které jsou v principu EU loajální, ale nechtějí přijmout migrační politiku jako pilíř své azylové politiky," vysvětluje odborník.

Podle Marácze totiž celý návrh obsahuje skrytý podstatný aspekt. "Přivedete lidi jako migranty, ale vedete je jako žadatele o azyl. Tudíž jde o míchání mnoha kategorií," varuje akademik. Předpokládá, že daná situace vyvolá odpor mnoha členských zemí, což povede zákonitě k novým trhlinám v rámci osmadvacítky a posílení protievropských nálad v příslušných státech. "Tudíž pro to nevidím důvod a nevidím v tom žádný smysl," uzavírá profesor.