Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident uctil Steinmeier památku Jásira Arafata

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Ramalláh - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes při návštěvě Ramalláhu položil věnec u hrobu bývalého šéfa palestinské samosprávy Jásira Arafata. Včera jednal v Izraeli, kde se snažil zmírnit napětí, které vzniklo po nedávné návštěvě ministra zahraničí Sigmara Gabriela.

Steinmeier prvním německým prezidentem, který tímto způsobem připomenul Arafatovu památku.  Arafat dostal v roce 1994 Nobelovu cenu za mír za mírové rozhovory s Izraelem. Kromě něj byli oceněni i tehdejší izraelský premiér a ministr zahraničí Jicchak Rabin a Šimon Peres. V Izraeli Arafata mnozí považují za stoupence teroristických metod, Palestinci ho vidí jako otce jejich boje o nezávislost.

Steinmeier dnes jednal v Ramalláhu se současným palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem, který ho přijal v sídle samosprávy s vojenskými poctami.

Německý prezident je na návštěvě s manželkou Elke Büdenbenderovou a dnes s ní zavítal do palestinské školy u Jeruzaléma, kterou Německo financuje.

Premiér Benjamin Netanjahu se nedávno odmítl sejít s Gabrielem, protože měl ministr na programu také jednání se zástupci nevládních skupin, jež kritizují politiku izraelské vlády. Steinmeier v neděli v projevu na Hebrejské univerzitě hájil německé politiky, kteří se chtějí sejít i s organizacemi jako Breaking the Silence. Řekl, že si myslí, že ten, "kdo se vyjadřuje kriticky, ale zároveň respektuje názory ostatních, není zrádce".

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Jásir Arafat Palestina

Aktuálně se děje

7. května 2024 9:42

Tripartita bez odborů, které chystají protest. Fiala a Jurečka nechápou

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy