Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinci v USA se bojí ohlásit domácí násilí

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

New York - Na nejvýznamnější tísňové lince pro případy domácího násilí v USA prudce vzrostl počet dotazů ohledně postavení oběti z řad přistěhovalců. Ilegálové čelí nejen násilí, ale i výhrůžkám, že budou deportováni.

National Domestic Violence Hotline, kterou zřídil Kongres v roce 1996, uvedla, že z 323.660 telefonických hovorů a dalších dotazů v loňském roce se 7.053 týkalo i otázek souvisejících s přistěhovalectvím. To je oproti předchozímu roku růst o skoro 30 procent.

Růst dotazů byl citelný od poloviny loňského roku, kdy se prezidentským kandidátem republikánů stal Donald Trump, slibující přísnější přístup k imigraci.

Mnoho z volajících obětí nemá americké občanství. Tyto oběti násilníci zastrašovali výhružkami, že budou - samy, anebo s příbuznými - vyhoštěny, pokud oznámí zločin na policii. V některých případech se vyhrožovalo i přivoláním imigračních úředníků, uvedla ředitelka tísňové linky Katie Rayová-Jonesová.

Jeden ze znepokojivých trendů podle ní tkví v tom, že příbuzní, přátelé či sousedé obětí, kteří by mohli ohlásit zneužívání, se nyní bojí tak učinit, aby se sami nedočkali vyhoštění z USA.

"Nejsme v situaci, abychom jim mohli říci, ať si nedělají starosti, to se nestane," řekla Rayová-Jonesová. Pracovníci linky čelí v řadě telefonátů zapeklitým situacím. Povzbuzují však nadále oběti k útěku před domácím násilí do útulků. Některé oběti se ale bojí, že právě tam by je mohli dopadnout imigrační úředníci. "O něčem takovém jsme ještě neslyšeli," řekla ředitelka.

Mnoho aktivistů rozhořčil únorový případ z texaského města El Paso, kde federální agenti přímo v budově soudu zatkli kvůli porušení imigračních předpisů transgenderovou ženu poté, co obdržela soudní příkaz proti svému násilnickému expartnerovi.

Kim Gandyová, která vede nevládní organizaci bojující proti domácímu násilí, se nediví, že roste počet dotazů na imigraci od obětí násilí právě na lince, která jim umožňuje zůstat anonymní.

Někteří násilníci podle ní vyhrožují svým obětem, že budou vyhoštěny, zatímco jejich děti, které už mají americké občanství, zůstanou v USA, kde jim bude hrozit zneužití. "To je to nejhorší, čím lze vyhrožovat," dodala.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA minulý měsíc uvedlo, že nemůže slíbit, že přistěhovalci, kteří se dostali do USA nelegálně, nebudou zatčeni, pokud oznámí, že se stali oběťmi či svědky zločinu.

Témata:  domácí násilí USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.