Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu propukla cholera, více než 2000 nakažených

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Na zdravotní potíže spojené s nákazou cholerou v Jemenu zemřelo 34 lidí za necelé dva týdny. Dalších více než 2000 lidí je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) touto chorobou nakaženo

V období od 27. dubna do sedmého května bylo podle WHO zaznamenáno 2022 případů akutní cholery v devíti správních oblastech včetně hlavního města Saná. Jde už o druhou vlnu úmrtí spojených s cholerou v Jemenu, kde smrtící válka zničila řadu nemocnic, a miliony lidí mají problém s přístupem k jídlu a čisté vodě.

WHO nyní považuje situaci v Jemenu za jednu z nejhorších humanitárních krizí, společně se Sýrií, Jižním Súdánem, Nigérií a Irákem.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Nemoc se projevuje velmi řídkými průjmy, kdy stolice odchází samovolně z těla, beze stop krve. Během několika hodin organismus ztratí velké množství vody a minerálů (až 10 % tělesné hmotnosti), informuje ockovacicentrum.cz.  Základní prevencí cholery je dodržování hygienických návyků. Vhodné je vyvarovat se zcela kontaminované vodě (včetně ledu v nápojích) a potravinám, mýt a dezinfikovat si ruce. Proti choleře existuje také účinné očkován.

Témata:  Jemen cholera

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.