Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pásmo Gazy v ohrožení: Základny Hamasu pod útokem izraelského letectva

Hamas byl zasažen v Gaza City. Izrael varoval obyvatele letáky, aby zůstali daleko od kanceláří Hamasu
Hamas byl zasažen v Gaza City. Izrael varoval obyvatele letáky, aby zůstali daleko od kanceláří Hamasu
Foto: NY Times

Jeruzalém - Izrael podnikla v noci na dnešek letecké údery na čtyři základny Hamasu v Pásmu Gazy. Cílem náletů je hlavně objevit a zničit tunely, které by radikální palestinské hnutí mohlo využívat k provádění útoků.

Izraelské ozbrojené složky již dříve uvedly, že ve středu podnikly údery proti pěti základnám Hamasu na jihu Gazy.

Hamas využívá tunely k provádění útoků, především proti civilnímu obyvatelstvu žijícímu podél hranice Izraele s Pásmem Gazy. Tato hranice byla v posledních měsících až na několik násilných protestů relativně klidná. Násilnosti mezi Izraelci a Palestinci se přesunuly do Jeruzaléma a na okupovaný Západní břeh, kde dochází k téměř každodenním útokům, při kterých pachatelé používají nože či automobily.

Izraelská armáda ale nejnověji uvedla, že Hamas v posledních několika dnech opakovaně ostřeloval izraelské síly z minometů a raketami. Operoval přitom podle ní podél hraničního plotu s Pásmem Gazy, rozdělujícího tato území. Jak uvedl armádní mluvčí Peter Lerner, jde o "nejvážnější vyostření situace" od letní války mezi židovským státem a Hamasem v roce 2014.

Izraelská armáda ale nejnověji uvedla, že Hamas v posledních několika dnech opakovaně ostřeloval izraelské síly z minometů a raketami. Operoval přitom podle ní podél hraničního plotu s Pásmem Gazy, rozdělujícího tato území. Jak uvedl armádní mluvčí Peter Lerner, jde o "nejvážnější vyostření situace" od letní války mezi židovským státem a Hamasem v roce 2014. Během tohoto padesátidenního konfliktu zahynulo více než 2200 Palestinců, ze dvou třetin civilisté, uvedla agentura Reuters. Na izraelské straně přišlo o život 66 vojáků a sedm civilistů.

Izraelská armáda rovněž oznámila, že objevila nový tunel vedoucí z Pásma Gazy na izraelské území. Tunel leží v hloubce 28 metrů a nachází se jen pár kilometrů od místa, kde byl objeven a zničen jiný palestinský tunel letos v polovině dubna. "Izraelská armáda považuje teroristické aktivity nad i pod zemí za porušení suverenity státu Izrael a za ohrožení svých občanů," uvedl armádní mluvčí s tím, že za tunely je odpovědný výhradně Hamas. "Je naší povinností je nalézt a zničit," dodal.

Témata:  Izraelská armáda HAMÁS Gaza

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy