Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská vláda v čele s premiérem Cazeneuvem podala po prezidentských volbách demisi

Bernard Cazeneuve
Bernard Cazeneuve
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž – Francouzský premiér Bernard Cazeneuve a s ním i celá vláda ve středu formálně podala demisi do rukou dosluhujícího prezidenta Françoise Hollandea. Informoval o tom Elysejský palác.

Hollande dosluhující kabinet pověřil, aby pokračoval v práci, než bude sestavena nová vláda čerstvě zvolenou hlavou státu Emmanuelem Macronem.

Hollande dopoledne naposledy předsedal pravidelnému středečnímu zasedání vlády. Demisi dostal dopisem poté, co ústavní rada, která má v zemi funkci ústavního soudu, potvrdila odpoledne nedělní zvolení Macrona prezidentem.

Macron by měl dle očekávání oznámit jména členů nového kabinetu, včetně premiéra, v pondělí. Den předtím se v Elysejském paláci sám chopí své nové funkce.

Tamní média uvádí, že má nová vláda dovést zemi do červnových parlamentních voleb. Nemá však jít o prozatímní kabinet, ale o tým, který se má opřít i o důvěru nového parlamentu.

Zatím ale není jisté, že by Macronovo nové hnutí Vpřed!, které se přejmenovává na Francie v pohybu, mělo získat ve volbách většinu. Očekává se proto, že se bude muset v parlamentu opřít o další skupiny.

Témata:  François Hollande Francie Emmanuel Macron Bernard Cazeneuve

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy