Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mají migranti přijímat naše hodnoty a zvyky? V Německu se diskutuje o nutnosti většinové kultury

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu se v poslední době stále víc diskutuje o Leitkultur, tedy většinové (národní či dominantní) kultuře. Jde především o to, do jaké míry by migranti měli přijímat německé hodnoty a zvyky. Názory mezi politiky jsou velmi odlišné.

Debata ožila kvůli velkému počtu běženců, kteří do Spolkové republiky přišli v uplynulých dvou letech, ale i kvůli nadcházejícím parlamentním volbám. Svým příspěvkem v nejčtenějším deníku Bild se o to postaral německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Vyjadřuje v něm přesvědčení, že by Německo jasně definovanou většinovou kulturu mít mělo a také uvádí konkrétní - podle kritiků někdy až banální - příklady.

"Říkáme naše jméno. K pozdravu si podáváme ruku. ... Ukazujeme náš obličej. Nejsme v burce," napsal třeba de Maiziére. "Naše země je formována křesťanstvím. Žijeme v náboženském míru. Základem pro to je bezpodmínečná přednost práva před všemi náboženskými pravidly v oblasti státního nebo společenského života," uvedl také ministr.

V dalších částech textu pak zmínil například prozápadní a proevropskou orientaci země, osvícený patriotismus, kulturnost národa, odmítání násilí, důraz na vzdělání nebo výkon. Tyto všechny hodnoty jsou podle de Maiziéra vedle společného jazyka, ústavy a dodržování základních práv a svobod tím, co společnost drží při sobě.

Důraz na prosazování většinové kultury klade také k migraci velmi kritická Alternativa pro Německo. I z tohoto důvodu koaliční sociální demokraté (SPD) text de Maiziéra označili za součást začínající volební kampaně, jíž se snaží přilákat zpět část voličů, která se odklonila od křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové.

Kandidát sociálních demokratů na kancléře Martin Schulz vyjádřil přesvědčení, že jde o umělou debatu. "Německá většinová kultura je svoboda, spravedlnost a dobré soužití, tak jak to stojí ústavě," nechal se slyšet.

Šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner má za to, že iniciativa de Maiziéra má odvést pozornost od toho, že CDU není schopna uzákonit moderní přistěhovaleckou politiku. "Namísto toho teď znovu ohřívá staré debaty," míní. S pochopením se ministr vnitra nesetkal ani u opozičních Zelených nebo Levice.

Témata:  Německo de Thomas Maiziére uprchlíci

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy