Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se opět pustil do USA kvůli podpoře Kurdů, chce osobně jednat s Trumpem

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Ankara - Vyzbrojování syrských Kurdů dál komplikuje turecko-americké vztahy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v této záložitosti opět kritizoval politiku Washingtonu. Zároveň ale chce, aby mu USA vydaly Fethullaha Gülena, který je prý strůjcem loňského pokusu o puč.

Vyzbrojování syrských Kurdů je podle Erdogana v rozporu s americko-tureckým strategickým partnerstvím. Pešmergové jsou pro Washington velmi cenným spojencem ve válce s Islámským státem.

Erdogan vyjádřil naději, že otázky, v nichž se názorově s americkou vládou rozchází, "budou z velké části vyřešeny" při jeho nadcházející návštěvě v USA. Erdogan bude v USA na návštěvě od 16. do 17. května a poprvé se má setkat s prezidentem Donaldem Trumpem.

Turecký prezident dále řekl, že bude pokračovat v úsilí o vydání Gülena. Erdogan o to chce ve Washingtonu přímo požádat šéfa Bílého domu. Za Trumpova předchůdce Baracka Obamy zůstaly tyto jeho žádosti nevyslyšené.

Západní státy o obviněních proti Gülenovi, který žije ve Spojených státech v exilu, nejsou příliš přesvědčené.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy