Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se příští týden setká s Trumpem, od návštěvy USA si slibuje zlepšení vztahů

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul – Na návštěvu Spojených států se již brzy vydá turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten dnes nadcházející cestu označil za nový začátek ve vztazích mezi oběma zeměmi. 

Erdogan se příští týden v úterý setká se svým protějškem Donaldem Trumpem, s předchůdcem Barackem Obamou měl velmi napjaté vztahy. „Tuto návštěvu USA považuji za nový začátek v našich vztazích," řekl Erdogan o svém pozvání do Bílého domu.

Před cestou zmírnil turecký prezident kritiku amerických zbrojních dodávek kurdským milicím YPG. Zopakoval ale, že bude požadovat vydání duchovního Fethullaha Gülena, jehož viní ze zosnování loňského pokusu o puč.

Americké dodávky těžších zbraní milicím YPG vidí Erdogan jako pozůstatek Obamovy blízkovýchodní politiky. „Spojené státy pořád procházejí přechodným obdobím. A my musíme být opatrnější a citlivější," prohlásil před odletem do Číny a USA. „Některé nynější kroky v USA pocházejí z minulosti, například zbrojní pomoc YPG," dodal.

Americká administrativa schválila zbrojní dodávky pro YPG. Kurdské milice bojují na severu Sýrie proti takzvanému Islámskému státu (IS). USA které vedou mezinárodní koalici bojující proti IS, řadí YPG ke svým spojencům. Ankara je naopak považuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK), která vede v Turecku boj za autonomii tamních Kurdů a která je považovaná za teroristickou organizaci jak v Turecku, tak v USA.

Erdogan bude na návštěvě požadovat vydání islámského duchovního Fethullaha Gülena, svého někdejšího spojence, který už léta žije v exilu v USA. Ankara jej viní ze zosnování loňského pokusu o státní převrat. Gülen ale podíl na pokusu o puč popírá a naznačuje, že za ním mohl stát samotný Erdogan.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Donald Trump USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.