reklama

Skupina G7 zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Británii, Německo, Itálii a Francii.  Do závěrečného komuniké se podařilo prosadit jen nezávaznou zmínku, že členské země budou pracovat na tom, aby posílily roli obchodu v jednotlivých národních ekonomikách. Jedná se o stejnou, nic neříkající formulaci, jaká už byla použita po březnovém zasedání skupiny G20 v Německu.

Americký ministr financí Steven Mnuchin na následné tiskové konferenci uvedl, že USA sice nechtějí provozovat ochranářskou politiku, ale podobná opatření zavedou, když se budou muset bránit proti neférovým obchodním praktikám. Ostatní partneři podle něj už začínají novou americkou politiku lépe chápat.

Z vyjádření jeho protějšků zase vyplývá, že se snažili amerického zástupce přimět, aby pokračoval v již nastavené spolupráci. "Všech šest ostatních... řeklo zástupcům americké vlády jasně a někdy velmi přímo, že je naprosto nezbytné pokračovat ve stejnému duchu mezinárodní spolupráce," řekl po skončení setkání francouzský ministr financí Michel Sapin.

Italští hostitelé ovšem tvrdí, že o protekcionismu se na setkání přímo ani nepřímo vůbec nehovořilo. "Rozmělnění systému nepomůže nikomu," uvedl ale italský ministr hospodářství a financí Pier Carlo Padoan.

Konflikt mezi USA a ostatními šesti členy G7 vznikl kvůli nechuti nového amerického prezidenta Donalda Trumpa přihlásit se k volnému obchodu. Řešit jej proto budou šéfové vlád na schůzce G7, která se bude konat za dva týdny na Sicílii. Na července se plánuje vrcholné jednání G20 v německém Hamburku.

Závěrečná zpráva z Bari je po osmi letech první takovou zprávou, jakou ministři G7 po svém setkání vydali, protože dohody zůstávaly důvěrné. Trval na ní italský hostitel.