Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelé Moskvy vyšli do ulic, protestovali proti zboření "chruščovek"

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Proti kontroverznímu plánu na zbourání bytových domů z éry sovětského vůdce Nikity Chruščova dnes v Moskvě protestovalo přes 10 tisíc lidí. Hlasitě volali po rezignaci starosty, který je spojencem prezidenta Vladimira Putina.

Bourání "chruščovek" může připravit o domov až 1,6 milionu lidí, tedy 13 procent obyvatel metropole.

Zbořeno by mohlo být až 8000 domů. Město na realizaci projektu vyčlenilo 300 milionů rublů (127,6 milionu korun), nová výstavba má přijít až na 2,4 bilionu rublů. Podle radnice bude podmínkou pro zbourání souhlas obyvatelů domu. Vybraný dům strhnou pouze v případě, že většina jeho obyvatel bude se stržením souhlasit.

Demonstranti se shromáždili, aby protestovali proti pravděpodobně největšímu projektu rekonstrukce v Rusku. Projekt počítá se stržením celé čtvrti jednoduchých, převážně panelových staveb z doby Sovětského svazu.

Radnice trvá na tom, že budovy jsou příliš zchátralé a zastaralé, zatímco mnoho obyvatel a aktivistů považuje plán za lest, která má uvolnit cestu k vytvoření ghetta s výškovými budovami v jedné z nejvíce zalesněných moskevských čtvrtí.

Témata:  Moskva demonstrace v Rusku Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy