Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska varoval pře agresivitou Ruska. Podívejte se na Jižní Osetii, vzkazuje

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Příkladem toho, co se může stát, když se Rusko rozhodne prosazovat své zájmy, může být Jižní Osetie. Uvedl to dnes slovenský prezident Andrej Kiska, který je známý svým rezervovaným postojem vůči politice Moskvy. Naopak premiér Robert Fico je k Rusku vstřícnější.

Jižní Osetie vyhlásila nezávislost na Gruzii v 90. letech. Po ozbrojeném konfliktu v roce 2008, který Gruzie prohrála, Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a další separatistické oblasti Abcházie. Moskva pak rozmístila na vojenských základnách v Jižní Osetii a v Abcházii ruské vojáky. Obě území považuje Gruzie za okupovaná.

"Jedním z mých nejsilnějších zážitků během oficiálních cest jako prezidenta byla návštěva Gruzie a Jižní Osetie. V praxi tam bylo vidět, co znamená agresivita jedné země," řekl Kiska po dnešní schůzce s gruzínským protějškem Giorgim Margvelašvilim.

"V praxi tak tam je vidět, co znamená porušení základních pravidel. V praxi bylo vidět, co Rusko dokáže udělat v případě, když se rozhodne ohrozit celistvost jiné země," dodal Kiska, který Gruzii navštívil loni.

"Je to důležitý signál pro nás, abychom rozuměli obavám pobaltských zemí, Polska, abychom rozuměli obavám, co se může stát, když se Rusko rozhodne prosazovat své zájmy," míní slovenský prezident.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko Rusko Jižní Osetie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy