Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán čekají prezidentské volby: Reformátoři se postaví proti konzervativcům

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - V prezidentských volbách 19. května v Íránu se utkají současný prezident Hasan Rúhání, jeho první viceprezident Ešák Jahangírí a bývalý člen vlády Mostafa Hášemí-Taba, kteří jsou řazeni k reformátorům a umírněným politikům. Naopak ke konzervativcům patří Ebráhím Raísí a bývalý ministr kultury Mostafa Mírsalím.

Teheránský starosta a konzervativní politik Mohammad Bákir Kalíbaf dnes oznámil, že se vzdává kandidatury na íránského prezidenta. Místo toho podpoří Raísího. Podle agentury Reuters se spekuluje o tom, že Raísího podporuje duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí.

Současné volby budou sloužit jako referendum o souhlasu s dohodou o jaderném programu, kterou v roce 2015 Írán pod Rúháního vedením vyjednal. Dohoda ruší mezinárodní sankce za to, že Írán zpomalí svůj jaderný program.

Prominentní představitel íránské opozice Mahdí Karrúbí, který je od roku 2011 v domácím vězení, dnes řekl, že podpoří Rúháního.

Karrúbí, který v roce 2009 neúspěšně kandidoval na prezidenta, prostřednictvím webu své politické strany požádal íránské občany, aby přišli k volbám a vybrali podle svého uvážení vhodného kandidáta. Zároveň však uvedl, že on bude volit Rúháního. "Tyto volby budou soubojem mezi opravdovou a ceremoniální islámskou republikou," řekl.

Karrúbí byl do domácího vězení uvržen proto, že nabádal opozici, aby se znovu vydala do ulic po vzoru opozice v arabských zemích. Lidé pak skutečně protestovali, ale Karrúbí se na veřejnosti neobjevil, protože už byl internován.

Rúhání během dnešního projevu ke svým stoupencům řekl, že k tomu, aby mohl zajistit propuštění vězněných lídrů opozice a zvýšit politické svobody potřebuje silný mandát. Rúhání dále slíbil, že obhájí-li druhý mandát, rozšíří práva občanů. Podobné sliby dal už před minulými volbami, avšak vzhledem k velkému vlivu konzervativců soudnictví a armádu se mu je nepodařilo všechny splnit, napsala agentura AFP.

Témata:  Hasan Rúhání Írán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy