Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další zeď v Evropě? Lotyšsko má velké plány, prý nejde o migranty, ale o Rusko

Plot proti uprchlíkům
Plot proti uprchlíkům
Foto: Hungarian Government

Riga – Jak se zdá, v Evropě bude vztyčen další plot proti migrantům. Lotyšské ministerstvo vnitra chce postavit 120 kilometrů dlouhou zeď podél hranice s Běloruskem. Cílem je zastavit tok pašeráků a nelegálních migrantů, informují tamní média.

Podle nedávno zveřejněné zprávy, o která má ještě jednat lotyšská vláda, navrhuje tamní ministerstvo vnitra postavit obří plot podél hranice s Běloruskem. Bude-li návrh schválen, výstavba plotu může začít v roce 2018. Očekává se, že bude stát asi 10 milionů eur.

Mělo by se jednat o bariéru z kovu, která bude alespoň dva metry vysoká a která bude mít na konci ostnatý drát. Navíc bude vybavena bezpečnostními kamerami a pohybovými čidly. Podle vyjádření ministerstva má nový plot sloužit jako odstrašující prostředek proti pašerákům, nelegálním migrantům a jiným „vetřelcům“.

Běloruský politolog Vitalij Burbo však pro ruský server RT připomněl, že celková délka hranice mezi Lotyšskem a Běloruskem je asi 173 km, takže není jasné, jak lotyšské orgány zajistí zbývajících 50 kilometrů.

„Hlavním důvodem pro budování této stěny je ideologie Lotyšska a Litvy, evropských nováčků, kteří se snaží zdůraznit jejich odlišnost. Říkají: Tak jsme tady, jsme svobodné demokratické země, jsme součástí NATO a Evropy, a tam jsou oni - zpátečnické Rusko a jeho spojenec Bělorusko. V tomto ohledu ploty slouží jako symbol bariéry mezi civilizacemi, zatímco nelegální migranti jsou jen vhodná záminka,“ domnívá se Burbo.

Státní hraniční výbor Běloruska v reakci na tento vývoj zdůraznil, že instalace dalších bezpečnostních opatření na hranicích je dobrý a užitečný nápad.

Už v roce 2015 se Lotyšsko rozhodlo postavit zeď podél několika úseků hranic s Ruskem o celkové délce 90 kilometrů.

Témata:  Lotyšsko Bělorusko migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy