Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jednal s Erdoganem, nabídl mu podporu v boji proti IS a PKK

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington – Americký prezident Donald Trump dnes v Bílém domě přivítal svého tureckého protějška Recea Tayyipa Erdogana. Po jednání uvedl, že Spojené státy nabízejí Turecku podporu v jeho boji proti Islámskému státu a bojovníkům ze Strany kurdských pracujících (PKK).

eště před Erdoganovým příjezdem Trump řekl novinářům, že očekává „dlouhé a tvrdé jednání". Trumpův nástup do úřadu, který Erdogan označil za "legendární triumf", vyvolal prý na Blízkém východě nové naděje.

Ankara považuje syrské Kurdy za teroristy spojené s teroristickou PKK a rozhodně se staví proti jejich vyzbrojování. Washington se naopak minulý týden zavázal, že syrským Kurdům bojujícím proti Islámskému státu zbraně dodá. Pentagon kurdské milice považuje za nejschopnější regionální sílu v boji proti džihádistům.

Turecký prezident dnes odmítavé stanovisko dnes potvrdil, v Bílém domě prohlásil, že americká podpora kurdským milicím YPG odporuje dohodě mezi Ankarou a Washingtonem a je pro Turecko nepřijatelná. Přesto se zavázal, že jeho země bude v boji proti „všem teroristickým skupinám v oblasti" s USA spolupracovat.

Podle agentury Reuters se oba státníci pravděpodobně budou zabývat i skandálem kolem údajného úniku tajných informací o operacích Islámského státu, které podle tvrzení amerických novinářů prezident vyzradil Rusům. Turecko je podle bezpečnostních expertů jednou ze zemí, na níž USA při shromažďování důvěrných informací o situaci na Blízkém východě nejvíc spoléhá.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Donald Trump USA PKK Islámský stát

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy