Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanské milice vraždí muslimy ve Středoafrické republice, objeveno bylo už 115 těl

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Bangui - Pracovníci Červeného kříže našli ve městě Bangassou 115 těl. Mírová mise OSN ve Středoafrické republice (MINUSCA) původně hovořila o 30 obětech a uvedla, že ozbrojenci útočili na muslimy.

O víkendu na město zaútočili příslušníci křesťanských milicí. "Našli jsme 115 těl a 34 z nich bylo pohřbeno," řekl Reuters místní vedoucí Červeného kříže Antoine Mbao Bogo a dodal, že tito lidé zemřeli různými způsoby. Zatímco někteří byli ubodáni či ubiti k smrti, jiní byli zastřeleni. Premiér Středoafrické republiky Simplice Sarandji útoky odsoudil a řekl, že pachatelé budou dopadeni.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly. Na přelomu roku 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice nakonec uskutečnily úspěšné prezidentské volby, násilí v částech země ale pokračuje.

Asi 425.000 lidí bylo podle OCHA kvůli nepokojům v oblasti nuceno opustit své domovy, dalších 465.000 lidí uprchlo do sousedních zemí a více než dva miliony lidí, což je asi polovina populace, potřebují humanitární pomoc.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) tento měsíc uvedl, že Středoafrická republika patří mezi nejnebezpečnější země pro humanitární pracovníky na světě. Během prvních tří měsíců letošního roku se humanitární pracovníci stali terčem útoků ozbrojenců již 33krát. Čtyři mezinárodní humanitární organizace proto dočasně přerušily své působení v regionu.

Témata:  Středoafrická republika OSN (Organizace spojených národů) násilí muslimové křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy