reklama

Davutoglu už nebude kandidovat na předsedu vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) při volbě, která se bude konat na mimořádném sjezdu strany 22. května. Potom politik podle místních pravidel automaticky přijde i o křeslo šéfa vlády.

Davutoglu byl pro EU v posledních měsících hlavním vyjednávacím partnerem v rámci řešení migrační krize. Podle tureckých médií stojí za Davutogluovým pádem jeho neshody s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, kterému jsou vyčítány autoritářské sklony.

Datum vyhlášení mimořádného sjezdu dnes podle televize CNN Türk a NTV domluvilo vedení AKP. Tři čtvrtiny jeho členů jsou podle deníku Le Monde věrnými příznivci Erdogana. Prezident se s Davutogluem sešel ve středu večer, což odstartovalo spekulace o možném Davutogluově odchodu.

Le Monde uvádí, že spory mezi oběma politiky vypukly kolem migrační dohody Ankary s Evropskou unií. Davutoglu s Erdoganem ani neprobíral základní body svého vyjednávání s Bruselem.

Erdogan a jeho okolí se prý začali obávat rostoucí popularity premiéra, který byl mimo jiné proti pronásledování novinářů kritizujících vládu a hlavně prezidenta. Zrušení vízové povinnosti je toužebným přáním mnoha tureckých obyvatel. Podle tureckého deníku Cumhuriyet roste Davutogluovi podpora také v turecké armádě.

Hrozící komplikace ve vztazích s EU kvůli Davutogluově odchodu naznačil již ve středu na internetu bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt, podle něhož důvěryhodnost turecké cesty do EU stojí a padá s nynějším tureckým premiérem.