Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákazu počítačů na transatlantických letech je stále ve hře, dnes o něm jednali zástupci USA a EU

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel – O možnostech posílení bezpečnosti v letecké dopravě dnes jednali představitelé Evropské unie a USA. Dnešní schůzka v Bruselu ale ještě nepřinesla konkrétní závěry.

Ve hře je i návrh USA na zákaz braní notebooků či tabletů na palubu, zatím ale takové opatření dohodnuto nebylo, informovala agentura DPA. Evropská strana očekávala podrobnější informace od Američanů, jejichž návrhy Brusel zjevně překvapily.

Ve společném prohlášení Evropské komise a amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti ke spolupráci v oblasti bezpečnosti v letectví se uvádí, že obě strany si vyměnily informace o vážných ohroženích bezpečnosti v letecké dopravě a o přístupech, jak jim čelit.

„Účastníci si poskytli informace o stávajících standardech bezpečnosti a detekčních schopností v letectví a také o nedávných opatřeních na posílení bezpečnosti na obou stranách Atlantiku, souvisejících s velkými elektronickými přístroji umístěnými ve zkontrolovaném zavazadle," stojí v komuniké.

Jednání se zúčastnili mimo jiné evropský komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová. Americkou delegaci vedla náměstkyně amerického ministra vnitřní bezpečnosti Elaine Dukeová.

V debatě o bezpečnosti v letectví se bude pokračovat příští týden ve Washingtonu, posouzena by na ní měla být společná rizika a řešení zacílená na ochranu pasažérů tak, aby byla zachována plynulost globální letecké přepravy cestujících.

Americká vláda už v březnu pasažérům zakázala brát některé elektronické přístroje s sebou na palubu linek spojujících desítku letišť v Severní Americe a na Blízkém východě.

Kdyby byla podobná opatření zavedena i ve spojích mezi USA a Evropou, nesměli by cestující mít v příručním zavazadle žádný přístroj větší než mobilní telefon. Větší přístroje by musely být umístěny v zapsaných zavazadlech, která se ukládají do zavazadlového prostoru.

Své úvahy o těchto opatřeních Američané zřejmě opírají o informace tajných služeb, píše DPA. Na začátku dubna americká média informovala o tom, že teroristické organizace vyvinuly metody umožňující umisťovat výbušná zařízení do laptopů a dalších elektronických přístrojů.

Evropa se obává spíš nebezpečí požáru, který by mohl vzejít ze stovek přístrojů napájených lithium-iontovými bateriemi v zavazadlech, uvádí agentura Reuters.

Témata:  EU USA letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy