Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec krize v Albánii? Vláda a opozice se dohodly na řešení problémů

Edi Rama, šéf albánské socialistické opozice
Edi Rama, šéf albánské socialistické opozice
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tirana - USA a EU zatlačily na albánskou vládu. Ta v noci na dnešek dospěla s opozicí k dohodě, která by měla ukončit vleklou politickou krizi. Hlavní opoziční strany již od února bojkotují parlament ve snaze prosadit požadavek, aby nynější Ramova socialistický kabinet odstoupil.

Po jednání vedoucích představitelů parlamentních politických stran v Tiraně to novinářům oznámili společně premiér Edi Rama a předák vůdčí opoziční síly, Demokratické strany, Lulzim Basha. "Máme dohodu založenou na McAllisterově balíku. Dohoda bude upřesněna v příštích 24 hodinách a teprve poté se o ní bude veřejně diskutovat," sdělil podle televize TV Klan Basha.

"Pokud jde o mne, dovolte, abych stoprocentně souhlasil s vůdcem opozice," poznamenal k výsledku rokování předseda vlády. Poté si s Bashou podali ruce.

Základem dohody je návrh předsedy zahraničního výboru Evropského parlamentu Davida McAllistera. Ten počítá s tím, že v nynější vládě, která dovede zemi k parlamentním volbám, stanou zástupci opozice v čele čtyř ministerstev a získají i post vicepremiéra.

Zda je dohoda z dnešní noci skutečně definitivním východiskem z krize, která trvá od února, odkdy opozice bojkotuje parlament, se teprve uvidí. Informace, že bude až během dneška upřesněna, může naznačovat ještě existující "jisté nejasnosti".

S tím souvisí i sdělení, že odložený termín parlamentních voleb bude taky oznámen až v dalších hodinách. Podle některých účastníků jednání by jím mohl být 16. červenec.

Témata:  Albánie Edi Rama

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy