Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O vaši finanční pomoc už nestojíme, vzkazují Filipíny do Bruselu

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Vztahy mezi Filipínami a EU jsou značně napjaté. Vláda prezidenta Rodriga Duterteho ve středu delegaci z Bruselu sdělila, že Filipíny již nebudou přijímat finanční pomoc od EU.

"Filipínská vláda nás informovala, že již nebude přijímat evropskou pomoc," sdělila evropská delegace v krátkém prohlášení.

Filípy tak mohou přijít o dotace ve výši 250 milionů eur na rozvojové projekty v zemi, prohlásil vyslanec EU na Filipínách Franz Jessen. Bližší podrobnosti o zmíněné částce neuvedl. V letošním roce by se to mohlo týkat dotací ve výši 100 milionů eur, dodal.

Evropská pomoc zahrnuje mimo jiné 35 milionů eur na podporu mírového procesu s muslimskými povstalci na jihu Filipín. EU přispívá Filipínám také na podporu zdravotnictví, obchodu či na podporu zranitelných skupin obyvatelstva.

Duterte schválil doporučení ministerstva financí "nepřijímat granty, které by mohly umožňovat EU vměšovat se do vnitřní politiky Filipín". Duterteho mluvčí Salvador Medialdea řekl, že rozhodnutí dále nepřijímat pomoc Evropské unie je projevem nezávislé zahraniční politiky Filipín. Ministr pro ekonomické plánování Ernesto Pernia ovšem prohlásil, že postoj Filipín by se v této otázce mohl ještě změnit.

Témata:  Filipíny EU Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy