Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika šetří, co bylo mezi Flynnem a Senátem

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Předseda senátního výboru pro dohled nad tajnými službami Richard Burr dnes novinářům řekl, že bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn nevydá Senátem požadované soukromé dokumenty.

Později ale Burr podle agentury AP vzal své prohlášení zpět s tím, že Flynn dosud na obsílku neodpověděl. Výbor prověřuje možné ruské zásahy do loňských amerických voleb.

"Právní zástupci generála Flynna dosud nenaznačili, jak k obsílce senátního výboru pro dohled nad tajnými službami přistoupí," uvedl v novém prohlášení republikán Burr.

Burr se postaral o velký mediální rozruch, když nejdříve uvedl, že Flynnovi právníci sdělili, že jejich klient výboru vyžádané soukromé dokumenty neposkytne. Předseda výboru k tomu novinářům dokonce řekl, že to jeho kolegy nijak nepřekvapilo a že se Senát nyní rozhodne, jak ve Flynnově případě dále postupovat.

Na twitteru se v reakci na nyní již stažené Burrovo prohlášení objevily názory, že Flynnovo odmítnutí spolupracovat s výborem může být považováno za pohrdání Kongresem USA, což může vyústit ve finanční postih a až roční vězení.

Senátní výbor o vydání dokumentů Flynna požádal dvakrát. Nejprve ho neformálně vyzval ke spolupráci, což Flynn odmítl, proto mu senátoři počátkem května poslali oficiální obsílku.

Témata:  Michael Flynn Senát USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy