Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další uprchlický problém: Nedostatek antikoncepce

léky
léky
Foto: Pixmac

Ankara/Atény – Konec uprchlické krize, zdá se, zatím není v dohledu a situace uprchlíků podle expertů není pod kontrolou. Zpravodajský server Quartz poukázal v tomto ohledu na problém, o kterém se příliš nemluví – chybějící antikoncepci.

Vážný problém

Server vysvětluje, že ačkoliv nejde o zcela nečekanou situaci, absence plánovaného rodičovství mezi migranty představuje vážný problém.

„Tato populace má vyšší riziko neplánovaných těhotenství a má menší povědomí o antikoncepci; nemá k ní ani dostatečný přístup. Pro ženy žijící v uprchlických táborech neplánované těhotenství zhoršuje jejich strádání v už tak hrozné situaci, ale přesto se o problémech reprodukce v uprchlických táborech nebo místech konfliktu jen zřídka mluví jako o prioritním problému," vysvětluje.

Tento problém se podle serveru vztahuje jak na uprchlíky v Řecku, tak v Turecku. „Podle Populačního fondu OSN (UNFPA) v roce 2015 mezi syrskými ženami doma i těmi, které jsou uprchlíky, bylo půl milionu těhotenství. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve svých pokynech zdůrazňuje, že poskytnutí reprodukční zdravotní péče je ‚klíčové pro duševní a sociální zdraví jakéhokoliv jedince'."

Levné kondomy a antikoncepce

Nezisková organizace DKT Turkey, místní odnož organizace DKT International, která se soustředí na poskytování cenově dostupných kondomů a dalších forem antikoncepce, se snaží v této situaci poskytnout pomoc.

„Od roku 2009 DKT prodává kondomy, nitroděložní tělíska a antikoncepci za nižší cenu, než za jakou je nabízí mezinárodní značky. Dosáhla toho vyráběním a dovozem vlastních produktů," uvádí server.

Jakup Aydogan, ředitel DKT Turkey, serveru sdělil, že jeho organizaci v lednu kontaktovala organizace Circle of Health International (COHI), která poskytuje pomoc uprchlíkům na řeckém ostrově Lesbos. Dohodli se na tom, že DKT poskytne zdarma 10 tisíc kondomů.

Problémy v Řecku i Turecku

Aydogan podotýká, že dopravit tyto kondomy do Řecka nebyl jednoduchý úkol. Následně dodal, že se tento problém vztahuje i na Turecko, kde jsou „miliony uprchlíků".

Nedávno DKT také obdržena podobnou žádost jako od COHI, tentokrát ale od doktorky, která pracuje v tureckém táboře Kilis, který se nachází poblíž syrských hranic. Požádala DKT o nitroděložní tělíska; DKT jich zatím odeslala tisíc.

„Když ale zvážíte, že více než polovina těch stovek tisíc migrantů, kteří v Evropě žádají o azyl, je ve věku 18-34 let, je to jen kapka v moři," podotýká server a dodává: „Dětští uprchlíci a migranti čelí velkému nebezpečí, včetně toho, že skončí v rukou pašeráků nebo obchodníků s lidmi."

Témata:  uprchlíci ženy antikoncepce léky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy